nutricionisti.org
Септембар 05, 2010, 08:51:57 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Nutricionisti.org - Forum

Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Odabir namirnica i njihovo kombinovanje  (Pročitano 1354 puta)
Dragance
Newbie
*

Pogledaj profil
« poslato: Мај 21, 2008, 10:32:03 »

Postavila sam ovu temu da bi ljudi razbili neke dileme koje imaju u vezi sa ''zdravom hranom'' koju srećemo u supermarketima. Naime, desi se da u supermarketu vidimo hleb koji izgleda zdravo i ukusno, crn, prekriven semenkama, nafilovan cenom... a kada pogledamo sastav vidimo da preovladava obično belo brašno, boje, arome, raznorazni dodaci za koje ne znamo ni čemu služe ni kakvog efekta imaju po naše zdravlje. Dakle, da li su sve namirnice koje na prvi pogled deluju zdrave zaista takve?

Moje prvo pitanje odnosi se na kečap. Koliko je on dobar i da li se preporučuje u ishrani ljudi koji su na redukcionim dijetama i sa kojim namirnicama ga treba kombinovati?
Drugo pitanje odnosi se na proizvode od soje (paštetu od soje, odreske, tofu, majonez od soje). Posebno me zanima pašteta od soje pošto je to nešto verovatno najdostupnije i najjednostavnije za upotrebu.
Takođe, zanima me jogurt kao, kako ste naveli, prilagodljiva namirnica. Da li to znači da se može kombinovati sa svim vrstama hrane i da li je preporučljivo kombinovati ga sa mesom?
Zatim mleko, čitajući o njemu ispade da bi ga trebalo izbegavati. Da li je stvarno tako i kako ga pravilno kombinovati?

Nadam se odgovorima! Pozdrav!!!
Sačuvana
Dragana Mihajlović
Global Moderator
Newbie

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #1 poslato: Јун 06, 2008, 04:09:16 »

Poštovana,

U potpunosti te razumem što se tiče tih tzv. proizvoda „zdrave hrane“ po supermarketima. Ja se takođe iznervira kad bacim pogled na deklaraciju i vidim silne dodatke za održavanje svežine, za farbanje i sl. Nažalost na našem tržištu je sve više takvih proizvoda pa mi kao potrošači moramo dobro da gledamo deklaracije i pratimo sastav takvih proizvoda. Nisu svi proizvodi takvi, ali je doista teško naći one sa što manje dodataka. Po mom iskustvu mogu reći da je najobičniji crni hleb Beogradske pekarske industrije ili Novosadske pekare zaista taj crni hleb uz eventualno dodavanje boje koja poboljšava vizuelni efekat, a nije štetna po zdravlje.

Zaključak je da treba biti oprezan, čitati deklaracije i koliko god je moguće vremena odvojiti pa ponekad I nešto sam pripremiti, konkretno mislim na hleb, koji je zaista jednostavno napraviti, pri čemu možete sami kombinovati brašna I dobiti izuzetno zdrav i nutritivno vredan hleb ili poslasticu.

Što se tiče kečapa, on se preporučuje ljudima koji su na redukcionim dijetama pošto je njegova energetska vrednost negde oko 150 kalorija na  100 g, ali količina se ograničava na oko 50 g dnevno, tj. 2-3 supene kašike. Pošto je kečap proizvod od paradajza on se tretira kao povrće, pa se tako i kombinuje.
Sačuvana

Dragana Mihajlović - Nutricionista
www.nutricionisti.org
Dragance
Newbie
*

Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Јануар 17, 2009, 10:31:23 »

Posmatarjući piramidu zdrave ishrane u samoj bazi nalaze se žitarice. Moje pitanje se odnosi na proizvode iz pekara. Ja recimo uvek uzimam integralna peciva sa semenjem, to mi je najukusnije. Možete li dati neku generalnu ocenu proizvoda iz pekara i da li su oni dobar izvor žitarica?
Sačuvana
Dragana Mihajlović
Global Moderator
Newbie

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #3 poslato: Јануар 22, 2009, 08:30:13 »

Žitarice su osnova zdrave ishrane zbog obilja biljnih vlakana, minerala, vitamina, skroba i u toku dana treba uneti nekoliko porcija, po mogucnosti integralnih. Proizvodi po pekarama, po mom skromnom mišljenju, u većini njih nekvalitetni u smislu onoga što prodaju i onoga što je to zaista. Naravno, postoje i one pekare koje zaista prodaju crni ili integralni hleb, ali na najviše mesta ćete naći nazovi crni hleb koji je podjednako vazdušast kao i beli, pa vi samo pomislite čime ga boje. Najčešće je to kakao. Ali ono što mi takođe smeta je i velika cena za taj isti "crni" hleb. Odrape vas zato što želite da se hranite zdravo, a ne znaju da čak sa tim bojenim belim hlebom mogu nekome i da naškode. Primer su dijabetičari koji moraju da jedu hleb sa puno vlakana, a ne beli zato što on, za razliku od integralnog, jako brzo podiže nivo šećera u krvi, što za njih nije nimalo dobro.

Ali naravno da ima i izuzetaka i da se kavalitetan hleb i peciva mogu naći, ali se potrudite da upoznate njihove proizvode. Pravi crni ili integralni hleb je po volumenu značajno manji u odnosu na istu gramažu belog hleba, kada ga stisnete on ne bi trebao da bude vazdušast nego čvrste strukture i ne sme da se brzo posle pritiska vraća u prvobitno stanje.

Ostali proizvodi koji u sebi imaju masnoće, a to sva lisnata peciva poželjno je izbegavati. Najbolji izbor jesu baš ta integralna peciva koja ti kupuješ i da oni jesu dobar izvor žitarica.
Sačuvana

www.nutricionisti.org
Dragance
Newbie
*

Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Јануар 23, 2009, 05:00:42 »

Hvala na odgovoru!
Ja sam istrenirala mamu da mesi hleb od cistog integralnog brasna u koji dodajemo susam, laneno seme, suncokret, golicu, ovsene i razane pahulje. To je zaista nesto posebno ali nije mi uvek dostupno pa zato pitam za proizvode iz pekara. Inace, u supermarketima se moze naci mali "makrobioticki hleb" Pancevacke pekare, ima 400g a svega 15ak cm u obimu. Za njega jedino garantujem da je "pravi" Smeško
Sačuvana
Dragana Mihajlović
Global Moderator
Newbie

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #5 poslato: Јануар 24, 2009, 10:58:26 »

Ja znam za hleb beogradske pekarske industrije i klasa, jedan je beogradski a drugi je bakin hleb. U merkatoru i rodicu moze se kupovati na kg, ili ga mozete naci upakovanog po 300g po manjim radnjama. Nema veliki volumen, cini mi se da je u pitanju pravi integralni hleb, ali mislim i da ga malo dodatno farbaju, kako bi se ljudi primili na to, posto vecina ljudi i ne zna da integralni i crni hleb ne bi trebao da ima takvu crnu boju. On je inace , uslovno receno bele boje ,sa blagim tamnim prebojenjem od ljuske psenice.

Pohvala za tebe i za majku sto se tice mesenja, a i to bi bio najsigurniji nacin da se na vasem stolu nadje kvalitetan, nutritivno vredan hleb, pa to mogu svima da preporucim da kad god imaju vremena, a za to ne treba mnogo, zamese hleb za sebe i svoju porodicu. Cak  danas imate pecnice u koje samo sipate sastojke a ona uradi sve ostalo, dobijete fantastican hleb bez mnogo truda.
Sačuvana

www.nutricionisti.org
Dragance
Newbie
*

Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Јануар 24, 2009, 07:25:55 »

Kada smo kod tih elektricnih pekarica za hleb, ima li to neko? Kakva su iskustva? Ja odavno merkam to cudo ali nisam sigurna kakav hleb ispadne i kako se odrzava, ne bih da se razocaram pa da skuplja prasinu po kuci  Namigivanje
Sačuvana
Dragana Mihajlović
Global Moderator
Newbie

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #7 poslato: Јануар 24, 2009, 11:53:59 »

Uciteljica iz jedne skole ovde iz Zemuna razreda u kome sam drzala klincima predavanja je uzela, posto je od svoje prijateljice cula da je odlicna. Ona je tada trenutno tek nesto malo isprobala i bila zadovoljna, ali je njena prijateljica bila odusevljena. Inace uzela je pecnicu marke Mulineks, onu za najvecu gramazu. Trebalo bi uskoro da se vidimo pa cu je pitati kako joj izgleda sada posle duzeg koriscenja.
Sačuvana

www.nutricionisti.org
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!