nutricionisti.org
Септембар 09, 2010, 06:16:24 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Nutricionisti.org - Forum

Početna   Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: TEST INTOLERANCIJE NA HRANU  (Pročitano 1780 puta)
Sneki
Newbie
*

Pogledaj profil E-mail
« poslato: Април 28, 2009, 12:42:40 »

Pozdrav i postovanje svima. Volela bih da mi neko ko je strucan,ili ima iskustva sa ovim testom,malo detaljnije objasni o cemu se tacno radi i da li je to samo pomodarstvo, ili ima naucne osnove. Hvala unapred.
Sačuvana

Snezana
Dragana Mihajlović
Global Moderator
Newbie

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #1 poslato: Мај 29, 2009, 12:45:05 »

Draga Snezana,

ja licno nemam iskustva sa ovim testom, ali na osnovu onoga sto sam procitala i iz razgovora sa svojim kolegama meni to deluje medicinski logicno.
Ako saznam nesto vise, javljam.

Pozdrav!
Sačuvana

Dragana Mihajlović - Nutricionista
www.nutricionisti.org
Sneki
Newbie
*

Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #2 poslato: Мај 30, 2009, 02:34:47 »

Draga Dragana,
pre svega, hvala na odgovoru, jer sam ja temu postavila pre mesec dana i vec sam bila izgubila nadu da ce mi neko odgovoriti. Meni je, takodje, ono sto sam saznala o tome zvucalo logicno (imam malo medicinskog znanja Prevrtanje očima), ali me, zapravo, interesovalo, kako se iz kapilarne krvi moze ustanoviti da li neko tolerise ili ne, neku vrstu namirnice. Da li se to radi na osnovu anti-tela, ili postoje neki drugi pokazatelji. Mada, nekako bi mi logicnije bilo da je u pitanju venska krv. U svakom slucaju, hvala.
Sajt je super, pomalo se razumem u njegovu tematiku  Zelenko, tako da se smatram kompetentnom da vas hvalim. Zao mi je samo sto nema vise ljudi koji diskutuju, ali i ovaj pomak sa onima koji samo citaju je ohrabrujuci. Pre 15ak godina, kada sam ja usla u ovu pricu, ljudi nisu ni znali znacenje reci nutricionizam. Zato, samo napred.
Ocekujem tvoj odgovor.
Pozdrav i citamo se ponovo.
Sačuvana

Snezana
Dragana Mihajlović
Global Moderator
Newbie

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #3 poslato: Јун 01, 2009, 12:58:34 »

Nema na čemu Sneki, mada ti nisam bas dala adekvatan odgovor.Potrudicu se da saznam više. Mada kada dobijete rezultat analize, veliki broj namirnica je isključen jer postoji osetljivost, iako je mala, na njih. Sve ono što vi volite da jedete uglavnom se nalazi na tom spisku, a vama ostaje ono sto inace ne jedete u velikim količinama. Samim tim i efekat se ubrzo vidi. Ali ja lično preporučujem ako neko želi da se ovako hrani da se ipak konsultuje sa nutricionistom, koji bi na osnovu tog nalaza napravio jelovnik, kako ne bi došlo do smanjenog unosa nekih nutrijenata, čak ako je potrebno preporučiti i neke suplemente minerala i vitamina. I naravno da se ispoštuje odgovarajući energetski unos.

Trudim se da grabim napred, hvala!
Sačuvana

Dragana Mihajlović - Nutricionista
www.nutricionisti.org
goga+
Newbie
*

Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #4 poslato: Децембар 24, 2009, 01:09:29 »

Laboratorijski testovi (RAST i sl.) na nepodnošenje hrane, nisu potpuno sigurni. Dešava se da neku nepodnošljivost ne registruju i obrnuto da pogrešno prikažu osetljivost. Najsigurnije je ono što sami zaključite. Kada utvrdite koju namirnicu ne podnosite izlečenje je jednostavno, jer je potebno samo da je izbacite iz ishrane. Najsigurniji je eliminacioni test koji zahteva vreme i strpljenje. Nedelju dana uopšte ne koristite hranu na koju sumnjate. Najbolje da počnete sa onom koja je najčešći krivac npr. mleko i mlečni proizvodi. Njih nije lako izostaviti iz ishrane, jer ih ima u industrijskim proizvodima. Morate da pročitate deklaraciju svakog industrijskog proizvoda koji želite da koristite, jer je npr. mlečni kazein čest sastojak.

http://www.porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=477:netipina-alergija-na-hranu-intolerancija&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63
Sačuvana
Sneki
Newbie
*

Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #5 poslato: Фебруар 05, 2010, 12:57:13 »

Gogo+,
znam sta su eliminacione dijete, ali one se sprovode kod tipicnih alergija na hranu, ili nutritivnih alergija. Mene je zanimalo ovo sto je vezano za intoleranciju, tj. netipicnu alergiju. Kod njih je potrebno odredjenu namirnicu ili njen sastojak nekonzumirati minimum 3 sedmice da bi se osetilo poboljsanje i to ukoliko neko ima tegobe. Covek moze imati intoleranciju na neku hranu, a da uopste ili gotovo uopste nema tegoba. Jednostavno, neke vrste namirnica mu digestivni trakt sporije vari od ostalih.
Ipak, hvala na odgovoru i veliki pozdrav.
Sačuvana

Snezana
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!